Předsemifinálové INTERVIEW pro blog ČeskoSlovensko má TALENT 2010


Rozhovory

Třeba se o nás dozvíte zase něco nového :-) Původní umístění článku naleznete zde.

***

Queenie: Člověk, který jde na koncert, by měl dostat mnohem více než jen živou podobu studiových písní

13. Listopad 2010 | Rozhovor

Dnešní rozhovor nám poskytl Michael Kluch alias Freddie Mercury z revival kapely Queenie. Na co se můžeme těšit v semifinále? Jak se dala tato skupina dohromady? Jak přežili Velký třesk? Čtěte v článku a dozvíte se to i mnohem více.

Můžete nám nejprve něco říci o vzniku vaší kapely? Co bylo prvním podnětem? Koho napadlo vytvořit Queenie? Proč napodobujete právě Queen?

Odpovíme asi od konce. To rozhodnutí související s otázkou „proč právě Queen?“ vyplynulo právě z lásky a obdivu k této britské kapele. Jsme velkými fanoušky a tehdy jsme si jejich hudbu chtěli zahrát živě. Každý z nás nějakou kapelu měl, ale nikdo se v nich nesetkal s podobným nadšením. Z počátku jsme tedy neměli vůbec vysoké ambice, ale s postupem času nás napadlo, že bychom možná mohli dělat revival Queen přímo. Tomu jsme přizpůsobili přístup a po čase vznikla kapela QUEENIE. Tím prvním podnětem byl nejspíše ten moment, kdy se na jednom Queen fóru poznali Michael Kluch s Michalem Novákem. Dát dohromady revival nějaké velké a tak komplikované kapely bylo podle obou dost složité a tak se o to vlastně ani samostatně nesnažili. Když na sebe ale narazili, zkusili to a o pár dnů později se k oběma přidal Tomáš Matoušek, jehož Michal shodou okolností poznal již o něco dříve coby kytaristu se zálibou v Queen. Potom se na internetu rozhodily nějaké inzeráty, načež se v kapele prostřídalo několik muzikantů, aby o dva roky později po Martinu Otrubovi přišel Martin Binhack a Queenie našli ideální sestavu.

Kde hrajete? Jak často trénujete?

Vystupujeme v ČR i zahraničí na různých akcích od vlastních koncertů přes festivaly až po soukromé večírky, plesy atp. Podle počtu vystoupení se snažíme i zkoušet. Protože jádro písní na našich koncertech tvoří stále stejné písně (známé hity), zkoušíme hlavně, když razantně obměňujeme playlist a nebo nacvičujeme novou věc. Každý z nás se ale individuálně připravuje prakticky pořád – je stále potřeba dělat na vlastní technice.

Nyní otázka přímo na frontmana: Ztotožňujete se s Frediem Mercurym v něčem?

No, Freddie Mercuryho jsem samozřejmě neznal, ale podle dostupných informací možná máme společný pohled na hudební show jako takovou. Myslím, že člověk, který jde na koncert živé kapely, by měl dostat mnohem více než jen živou podobu studiových písní. Takový názor měl i Freddie a proto byly koncerty Queen tolik pompézní. My si vystoupení v takovém stylu sice dovolit nemůžeme, ale snažíme se, abychom vždy lidem přinášeli něco nového, a doufáme, že se tyto možnosti budou do budoucna rozšiřovat.

Jaké písně máte ještě v záloze (v repertoáru)?

V našem repetroáru je něco přes 60 skladeb, čili ta záloha je poměrně velká. Kdybychom je chtěli všechny přehrát, vyjde to na více než 4 hodiny. Mimo největších hitů hrajeme i některé písně, které široká veřejnost nezná, ale rádi jimi překvapujeme skalní fanoušky a schováváme si právě tyto skladby na jejich různá setkání, jakým bylo například Freddie Mercury’s Montreux Memorial Day – jedno z největších celosvětových setkání fanoušků F.M. a skupiny Queen – kde jsme v roce 2008 vystoupili jako hlavní kapela.

S čím jste přišli do talentové show Česko Slovensko má talent?

Je to pro nás zajímavé zpestření a nová zkušenost. Také bylo naším cílem oslovit další lidi, kteří mají hudbu Queen rádi.

Máte již vymyšleno, co předvedete divákům u televizních obrazovek příště?

Máme. Vše je ve fázi příprav a rozhodně se je na co těšit! Jde ale o překvapení, takže po nás konkrétnější odpověď prosím nechtějte.

Proč jste si jako soutěžící vybrali právě tuto show? Jistě víte, že se v současné době vysílají celkem dvě obdobné talentové show.

Konkurenční soutěž nám nebyla sympatická už způsobem, jakým o sobě dávala vědět. Jednoduše jsme zvolili originál, protože je celosvětově prověřený.

Co říkáte na to, že hned po vašem vystoupení se Jaro Slávik stal vaším fanouškem? A vůbec co si myslíte o hodnocení poroty, které udělila vašemu vystoupení?

Popravdě řečeno jsme nečekali ani malinko, že bychom mohli Jaro Slávika takovým způsobem zaujmout. Vlastně nás překvapila i reakce diváků. Velmi si toho považujeme. Jsme zvyklí na početné publikum a jeho reakce, nicméně na takové akci, kde byli diváci tolik různorodí, jsme to neočekávali.

Postoupili jste i z Velkého třesku. Od teď vás mají v rukou diváci. Jaký byl váš Velký třesk?

Bylo to velmi zajímavé – napětí od začátku až do konce. Na druhou stranu jsme celý ten den prožívali relativně klidně. Věděli jsme, že jsme porotu i diváky zaujali, ovšem stát se mohlo cokoli. Tep nám vyskočil, až když jsme předstoupili před samotnou porotu a měli jsme vyslechnout její ortel. Tím, kdo ho měl nad námi vyslovit, byl pan Kraus. On předvedl tak úžasný argumentační slalom, že jsme po chvíli vůbec nedokázali odhadnout, zda tedy půjdeme dál anebo domů. Nakonec to ale dopadlo dobře a jsme v semifinále.

Chcete nám ještě něco dodat, či vzkázat vaším fanouškům?

Rádi bychom všechny naše fanoušky pozdravili a především jim poděkovali za úžasnou podporu, kterou nám poskytli nejen v Národním divadle! Moc se těšíme na další setkání a rádi se jimi necháme inspirovat. Bez té energie mezi kapelou a publikem by to totiž nešlo.. Takže děkujeme!

My také děkujeme za rozhovor.


Na sociálních sítích